Bramborové placky na peci
Kontakt:
Michal Rezek tel: +420 775 314 128
email: divadlo.kozlik@seznam.cz
Adresa: Divec 1, 500 03 Hradec Králové
IČ: 079 163 96
Zapsána v registru živnostenského úřadu, evid. úřad MM Hradec Králové.
Potěší Vás stánek se staročeskou pecí na loukoťových kolech. Obsluha stánku peče poctivé bramborové placky jako za starých časů. Placky se dají zakoupit maštěné husím sádlem a naplněné škvarky, povidly, se špenátem, s česnekem, se sušenými rajčaty, sýrem, bazalkou atd.
Způsob přípravy bramborové placky:
Pro přípravu těsta na bramborové placky používáme namleté vařené brambory. Důležitou ingrediencí je kvalitní pšeničná polohrubá mouka. My používáme ověřenou regionální mouku z Předměřic nad Labem. Je vysoce kvalitní a navíc produkt z Královehradeckého kraje.
Brambory nameleme, osolíme a vložíme do hnětače. Těsto hněteme tak dlouho, dokud se nespojí brambory s moukou a solí. Následně necháme těsto odpočinout. Poté vyválíme placku, kterou pečeme na peci bez přidání tuku.
Až po upečení placku omastíme husím sádlem. Proč husím sádlem? Díky němu placka nejen krásně zvláční, ale hlavně příjemně "ovoní". S nadšením připravujeme tento pokrm, na kterém vyrostli naši předkové. Naší snahou je jeho oživení a provázání s moderní gastronimií.
Nejoblíbenější kombinace náplní:
Prasácká placka: mleté škvarky + nejemno nakrájená cibulka
Moravská placka: švestková povidla + sladký tvaroh
Italská placka: sušená rajčata + sýr Parmigiano reggiano + čerstvá bazalka
Zdravá placka: utřený česnek + Parmagiano reggiano + rukola
Masácká placka: Schwarzwaldská šunka + najemno nakrájená cibulka + rukola
Gurmánská placka: švestková povidla + česnek
Stánek se objednává zvlášť. Jsme však rádi, když si objednáte pohádku i "plackostroj", protože loutkoherci a plackaři jsou dobří přátelé. Aby taky ne, loutkoherci vypomůžou u pece a plackaři je za to nakrmí.
Stánek s plackami:
Tým plackařů:
Pec na placky: